Ruokatapakulttuuria eri kulinaristien silimin
Inhimillisesti ja linnullisesti
tarjoiltuna: molemmathan syövät kuitenkin "jotakin"...
Sorsien ruokaperinteessä ei ole vuosisatojen saatossa vissiin
tapahtunut mitään erikoisempaa muutosta, ellei puhuta
hillomunk...eiku pullasorsista. Tekisi muuten mieli munkkie ja
kaakaota....öh... lipsahti.. Pysytäänpä kevyellä linjalla.
Viralliset heinäsorsathan syövät heinää ja jotain muuta
luonnollista tuotetta, ei ihmisen tuottamaa. Ja ruokatavat ovat
eärimmäesen varovaesie korvessa eläessään suhteutettuna
Tampereella kuokkimiseen. Maaseudulla sorsan tietää syöneen
jotakin heinää (huom. ei pullaa), kun on saanut kiinni sen syksyllä
"hämärissä olosuhteissa" eli...hmmm...aseella tuikaten.
Sorsien syöttäminen pullalla on
yleisesti ottaen positiivinen teko, jos sorsasta tahtoo saada
pulleampaa yksilöä kuin luonnollisesti tuppaa olemaan. Tunnetusti
ymmärrän omasta kokemuksesta, että heinän syönti ei lihota.
Pulla taasen on sitä, missä piilee tukevoitumisen alkeet, toisaalta
aikaslailla yksipuoliset. Osittain siksi nykyiseen
ruokatapakulttuuriini on pullahtanut uusi uljas lisätodellisuus,
ruisleipä. En viittaa siihen, että vaimoni tekemät erinomaiset
pullat olisivat saaneet vatsani pullolleen, vaan omatekemä ruisleipä
on yksinkertaisesti ravitsevampi vaihtoehto sokerisille leivoksille.
On kuitenkin parempi päivittäinen ruokailutapa, että syö muutaman
siivun ruisleipää kuin pari pullaa. Kulinaristiset makuhermoni
kuitenkin vaativat ajoittain pullaa sekä leivoksia. Pitäähän
elämässä olla tasapainoa, millä mittarilla sen sitten mittaakin:
kg, cm, fiilis...
Loppujen lopuksi parasta
ruokatapakulttuuria edustaa todellisen rukiisen nauttiminen:
Raamattu.
Pittää vaan asettuo lapsen asemaan.
1. Piet. 2:1-3
Jättäkää siis kaikki pahuus ja
vilppi, kaikki teeskentely ja kateus ja kaikki panettelu.
Niin kuin vastasyntyneet lapset
tavoitelkaa puhdasta sanan maitoa, jotta sen ravitsemina kasvaisitte
pelastukseen. Olettehan te "maistaneet Herran hyvyyttä".
Kommentit